Do czego służy masło shea nierafinowane?
Masło shea powstaje z orzechów drzewa masłowego. To drzewo często określane jest rośliną zdrowia i życia, jednak sam gatunek niestety jest narażony na wyginięcie. Właśnie z gniecionych nasion pochodzących z jego owoców wytwarza się masło shea.
Ten kosmetyk jest ulubieńcem wielu podczas codziennej pielęgnacji. Ma za zadanie nawilżać i odświeżać skórę, a także wspomagać ochronę przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Kwasy tłuszczowe, które ma w składzie odżywiają suchą cerę i pomagają w najważniejszym, czyli nawilżeniu. Czyste masło shea jest bazą dla wielu kosmetyków, które używamy do pielęgnacji ciała lub włosów.
Masło shea nierafinowane jest bogate w witaminy A i E. Te konkretne witaminy wpływają właśnie na gładkość skóry, nawilżanie jej oraz chronienie przed promieniami UVB. Poza tym jest również zawarta w nim witamina F, która pomaga rozluźniać i rozgrzewać mięśnie. Substancje będące w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczność. Nierafinowane masło shea ma nawet działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a odpowiadają za to pochodne kwasu cynamonowego.
Skład masła shea
Masło shea nierafinowane zawiera w składzie:
- Kwasy tłuszczowe nasycone (znaczne ilości), najwięcej kwasu stearynowego (38%);
- Kwasy tłuszczowe nienasycone (wartościowe w przypadku kosmetyków), głównie kwas oleinowy (50%);
- Frakcja niezmydlająca się (duża zawartość). W tym: węglowodory kariten, alkohole triterpenowe (takie jak: lupeol, basseol, parkeol), fitosterole (związki o dużym znaczeniu kosmetycznym) oraz witamina E (która ochrania przed atakiem wolnych rodników).
Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego. Wpływają one na twardą strukturę masła. Zawiera wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich ilość znacznie przewyższa te zawarte w maśle kakaowym czy innych naturalnych masłach roślinnych. Opakowanie, które możesz kupić w naszym sklepie jest jedno kilogramowe. Kraj pochodzenia tego masła shea to Ghana.